RAP-regio Noorderwijzer pakt terugloop leerlingen en personeelstekort aan

In de provincie Drenthe loopt het aantal leerlingen terug en kampen vo-scholen met een personeelstekort voor een aantal vakken. De RAP-regio Noorderwijzer staat hierdoor voor flinke uitdagingen, maar heeft al grote stappen kunnen zetten. 

De RAP-regio Noorderwijzer is ongeveer zes jaar geleden opgericht nadat de schoolbesturen werden uitgenodigd door de provincie om de terugloop aan leerlingen en het personeelstekort aan te pakken. Al snel ontstond er een goede samenwerking tussen de schoolbesturen, nadat ze zagen dat ze veel overeenkomsten hebben en aan gezamenlijke doelstellingen kunnen werken. Door de samenwerking ontstonden al snel ideeën over samenwerkingen, mobiliteit en het werven van nieuwe vakmensen. 

Opbrengsten RAL- en RAP-regio

De opbrengsten na zes jaar zijn verdienstelijk. In de RAL-periode werd de structuur van de samenwerking vastgelegd en bepaald. In de RAP-periode is verdieping in de samenwerking aangebracht. Inmiddels heeft de RAP-regio Noorderwijzer een eigen website, projectleider en vacaturesite. Daarnaast wordt actief onderzocht hoe gezamenlijk een pool opgezet kan worden die de mobiliteitswensen van docenten tegemoet komen. Een belangrijke stap daarin is dat de veschillende scholen zich niet meer als afzonderlijke werkgevers presenteren op de website van Noorderwijzer, maar als gezamenlijk onderwijswerkgever van de regio. Een van de voordelen die dat oplevert is dat nieuwe medewerkers een flink aantal uren kunnen werken, verdeeld over verschillende scholen.

In 2021 hebben de 14 vo-scholen de in- en uitstroom van de regio in kaart gebracht met het Scenariomodel-VO van Voion en strategische personeelsplanning. Daarmee werkt het ook samen met het mbo, de hbo's en universiteit, zodat inzichtelijk is hoeveel leraren en onderwijsassistenten er in opleiding zijn.